Ivo Peterka

Brexit a lidová hlasování

25. 06. 2016 9:40:11
Začíná mi to připadat jako celkem spolehlivý model. Čím více bude nějaká volba odsuzována „elitami“ a „autoritami“, tím více se zvýší šance na její úspěch.

Myslím si, že právě ono vyhrožování, jak devastující bude pro Velkou Británii odchod z EU, přivedlo k urnám mnoho předtím nerozhodnutých lidí. Mnoho z nich si podle mě řeklo, že když všichni kolem vyhrožují, jaká katastrofa to bude, když z EU odejdou, takže všem ukážou, že Británie je silnější, než si tito lidé myslí.

Pár dní po referendu už se zase objevují odsuzující titulky. Britové nevěděli o čem hlasují. O odchodu Velké Británie z EU rozhodli vesničtí burani - ostatně jak jinak, že? Proto by se podle mnohých sociálních inženýrů lidová hlasování vůbec neměla konat. Je na tom hodně vidět, jak politici přemýšlí o svých voličích a dost to odhaluje, proč je v EU takový deficit demokracie. Přece elity nemohou nechat rozhodovat o důležitých věcech burany z vesnice. Takže teď se projednávají v rámci EU dvě důležité mezinárodní smlouvy v takovém režimu, aby se k nim burani z vesnice náhodou nemohli vyjádřit. To by totiž narušilo hladkou postupnou cestu od demokratického ES ke korporátní totalitě zastřešené značkou EU.

Britové udělali dobře, že z EU odešli. Je to dobře pro Brity, protože po nějakém chvilkovém zakolísání může ekonomika Velké Británie ekonomiku EU značně předběhnout. Je to dobře pro EU, protože tento akt jasně ukazuje bruselským úředníkům, že jejich židle nejsou tak neotřesitelné, jak se jim může stát, a že když projekt EU bude pokračovat tak nedemokratickým způsobem jako v současnosti, tak může velmi brzy skončit. Britům nemůže od reality odtržené vedení EU přikázat opakování referenda tak jak se to stalo v případě Irů a referenda o Lisabonské smlouvě. Je to jedinečná příležitost, kdy realitě vzdálení politici EU, kteří se domnívají, že názory občanů zemí EU mohou být ignorovány, mají jasný důkaz toho, že tomu tak není.

Autor: Ivo Peterka | karma: 31.11 | přečteno: 666 ×
Poslední články autora