Ivo Peterka

For whom the bell tolls (Komu zvoní hrana)

15. 11. 2015 19:20:21
No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. If a clod be washed away by the sea, Europe is the less, ...

No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. If a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friend’s or of thine own were: any man’s death diminishes me, because I am involved in mankind, and therefore never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee.

Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.

John Donne

Vzpoměl jsem si na tyto verše ve chvíli, kdy jsem četl komentáře českých politiků k tragédii, která se odehrála v pátek v Paříži. Vyprovokoval mě k tomu komentář našeho ministra obrany:

To je samozřejmě nesmírná tragédie a obrovské varování pro celou evropskou komunitu a nechci dělat zevšeobecňující závěry, ale cosi mi říká, že taková ta éra určité bezstarostnosti a vysoké míry svobody v Evropě, bohužel, možná končí, protože na to bude potřeba reagovat

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/reakce-ceskych-politiku-k-utokum-v-parizi-fg3-/domaci.aspx?c=A151114_092633_domaci_jj

Ano, přesně toho jsem se obával. A tady jsem od začátku viděl jeden z cílů, kvůli kterým tu je celková laxnost a zlehčování situace evropských politiků vůči imigrantské krizi. Češi jsou od začátku označováni za xenofoby a islamofoby právě proto, že na tento fakt jasně upozorňovali od začátku - v neřízené uprchlické vlně se jednoduše schovají teroristé. A zase jednou měli "xenofobní" a "islamofobní" Češi pravdu. Minimálně jeden ze strůjců masakru se v uprchlické vlně schoval.

Komentář pana ministra směřuje k tomu, že bychom si na základě strachu z terorismu měli nechat osekat naši svobodu. Máme pykat ztrátou svobody za to, že evropští politici jsou buďto neschopní, nebo nezastupují práva evropských občanů. Kdyby evropští politici pracovali pro evropské občany, tak by v současné době přes Středozemní moře neplula jediná loď s uprchlíky, pozemní hranice Evropy by byly neprodyšně uzavřeny a uprchlíci by byli před vpuštěním do Evropy filtrováni v uprchlických táborech (financovaných z unijního rozpočtu). Protože jsou však evropští politici buďto neschopní, anebo nepracují ve prospěch Evropy, tak už zaznamenávám první komentáře o budoucím omezování občanských práv - tak jak se to dělo v USA po 9/11.

Je jen na nás, abychom konečně donutili pracovat evropské politiky pro nás, anebo vystoupili z EU, jestliže tito politici nebudou konat v našem zájmu. Budeme-li neaktivní, udělají politici to, co jim nejvíc vyhovuje - začnou ořezávat naši svobodu. Naší svobodě zvoní hrana!

Autor: Ivo Peterka | karma: 22.08 | přečteno: 535 ×
Poslední články autora